Bukta Showcase - Eksport av nordnorsk musikk

Over tre dager i juli ble et knippe internasjonale, nasjonale og lokale delegater fra musikkbransjen presentert ny musikk fra norske og nordnorske artister. Og resultatene lot ikke vente på seg!

Under Buktafestivalen 2024 arrangerte vi et sideprosjekt kalt Bukta Showcase. Her inviterte vi gjester fra ulike deler av bransjen, agenter, managere, plateprodusenter, festivalbookere og musikkjournalister, for å promotere eksportklare artister fra Nord-Norge for dem. Delegatene skulle få oppleve artister for et stort hjemmepublikum i vakre Telegrafbukta, med fjell og hav som en vakker backdrop. I tillegg ble det arrangert intimkonserter på byens konsertscener og om bord på den ærverdige sjarken Hermes II. Delegatene ble også tatt med på utflukt til Fjellheisen, og bidro i panelsamtale hvor de kunne gi tips og triks til artister som ønsker å nå ut i verden med sin musikk.

Vilde Bye
Delegatene fikk oppleve en intimkonsert med artisten Vilde Bye om bord på Hermes II. Foto: Stian Andreassen.

Hvorfor en showcase?

Formålet med prosjektet var å eksportere nordnorske og nasjonale artister til den internasjonale livebransjen, bygge relasjoner mellom nordnorsk, norsk og internasjonal musikkbransje og tilby kompetansehevende tiltak for den lokale, nordnorske og norske musikkbransjen. Buktafestivalen sitt delformål er å “ivareta og videreutvikle det nordnorske rockmiljøet”, og vi ønsket med dette å promotere både nordnorske og norske artister som her til lands ofte faller utenfor det kommersielle søkelyset, men har stort potensiale utenfor landegrensene.

Prosjektet oppnådde svært gode resultater i forhold til å bygge relasjoner mellom nordnorske, norske og internasjonale delegater. Men suksessen kan i enda større grad måles i resultatene artistene har opplevd som et rent resultat av prosjektet. Heave Blood & Die ble kun to dager etter showcasen tilbudt spillejobb på Coheed & Cambria Cruise i Miami november 2025 av Blaze James fra Roc Nation (US), som også signerte bandet få uker etterpå. Artisten nonne ble signert av Graham Iain Clews i ATC Live, og Vilde Bye fikk flere spillejobber på festivaler i Øst-Europa samme høst.

Cult Member
Bandet Cult Member sparket i gang med første konsert på Bastard Bar. Foto: Stian Andreassen.

Bolyst og blilyst

Musikkbransjen i Nord-Norge er liten og ustabil. Nordnorske artister ender ofte opp med å flytte til Oslo for å være tettere på musikkbransjen. Buktafestivalen har også opplevd at andelen nordnorske artister som blir booket til nasjonale showcase er svært lav. Ved å arrangere showcase i nord ville Bukta gi nordnorske artister muligheten til å bli sett og booket, og i beste fall bli signert internasjonalt. Ved å bidra til å korte ned karriereveien for også nordnorske artister, kan prosjektet på sikt bidra til å få nordnorske artister til å bli boende i landsdelen. Og ved å skape en arena for regional bransje å møte internasjonal bransje, så vel som hverandre, vil showcasen styrke bransjen i nord og bidra til næringsutvikling og vekst. Ringvirkningene av et slikt arrangement, sett fra et musikkfaglig ståsted, er potensielt store, og kan føre til nyetablering av både artister og bransje, da resultatene kan være umiddelbare og store. Og tilbakemeldinger fra regionale artister er at de opplever det som inspirerende at flere av årets artister har oppnådd gode resultater fra Bukta Showcase 2024.

Interessen for å delta på en ny showcase i 2025 har vært stor fra den internasjonale bransjen, og det er mange nordnorske artister som anses som eksportklare. Men det er et prosjekt som krever finansiering, og Bukta håper at flere vil bidra inn til å skape mer aktivitet rundt nordnorske artister og bli med på et felles løft for nordnorsk musikkbransje. For viljen til å arrangere er på plass, og arrangøren håper at det i årene framover vil arrangeres flere Bukta Showcase i vakre nord.

Prosjektet ble støttet av Music Norway, Innovasjon Norge Arktisk og SNN Samfunnsløftet.

Publisert 13.11.2024

Hoved­samarbeidspartnere